Komende zondag begint de competitie dus ook in de 2de Amateursafdeling, en voor KSV Bornem is dat met een verplaatsing naar de 2de van de vorige competitie: Sparta Petegem, tegenstander die 6 op 6 pakte tegen het toen nog ‘ervaren’ KSVB. Er is in de kranten inmiddels voldoende geschreven dat Bornem de financiële middelen niet meer heeft om dure contracten te betalen, en het komend seizoen gaat afwerken met het kleinste budget van de reeks en een A-kern van gemiddeld 21 jaar. Iets wat wellicht nog navolging zal krijgen, want uit een recent onderzoek van het financieel magazine ‘Trends’ bleek dat de meeste Belgische voetbalclubs het moeilijk hebben om uit de rode cijfers te blijven.

Dat men bij KSV Bornem daar duidelijk iets wil aan doen, is voor het voortbestaan van de club een juiste beslissing. Nu is het afwachten of deze sanering betekent dat, zoals we ook al lazen, KSVB het ‘zwakke broertje’ gaat worden dat vooral ‘achter de bal zal moeten aanhollen’. Iedereen binnen de club is er zich wel van bewust dat het in de gegeven omstandigheden een zware opgave wordt om een paar ploegen achter Bornem te houden, iets wat vorig seizoen al maar ternauwernood lukte. Het siert de nieuwe coach Robby Buyens dat hij toch de uitdaging aannam om met deze jonge spelersgroep te proberen in 2de Amateurs te blijven, hoewel nà zijn aanstelling nog 5 ervaren spelers de club verlieten…

“Dat het een moeilijk seizoen wordt, dat staat vast. Maar we moeten vermijden dat wij ‘het kneusje van de reeks’ worden, het is niet de bedoeling een heel jaar achter de feiten aan te lopen en enkel ‘de schade te beperken’. In onze oefenwedstrijden is toch gebleken dat er wel degelijk voetballend potentieel zit in deze jonge groep. Als zij daar 100% inzet en een voorbeeldige mentaliteit aan toevoegen, is er misschien méér mogelijk dan vooraf verwacht. Het is alleen jammer en onbegrijpelijk dat de Voetbalbond ons met Petegem en SV Temse direct twee opeenvolgende zware verplaatsingen serveert. Zo dreigen wij natuurlijk met een achterstand aan de competitie te moeten beginnen”.

Starten bij het nr. 2 van vorig seizoen is inderdaad geen cadeau. Sparta Petegem bewees in de beker van België al ook dit seizoen goed bij schot te zullen zijn: het speelde, telkens op verplaatsing, achtereenvolgens 0-2, 2-3 en 3-3, waarna het met de strafschoppen werd uitgeschakeld op Tempo Overijse. Petegem zag deze zomer weliswaar Efram Vansuypeene (naar Mandel United) en Niels Vandenbroucke (naar RC Harelbeke) vertrekken, maar daar stond de komst van Tom Denoulet en Sören Van de Moortel (RC Waregem), Denis Luchtens (Acren-Lessines), Viktor Boone (AA Gent) en Jules Vandekerckhove (VW Hamme) tegenover.