KSV Bornem - HO Kalken: 1-2, (foto)verslag

31-07-2018

Eerste elftal

LINK: foto's KSV Bornem - HO Kalken

Door de degradatie naar derde Amateur diende KSV Bornem reeds vanaf de eerste ronde van de Croky Cup (Beker van België) in actie te komen. Amper 10 dagen eerder werden de trainingen hervat en de spelers hadden slechts 1 wedstrijd (6-3 verlies tegen Oppuurs) in de benen alvorens de eerste officiële wedstrijd van het seizoen aan te vatten. Tegenstander was HO Kalken uit de eerste provinciale, met ex-KSVB’er Dave Van Waes aan het roer. Voor Kalken was het meteen een historische wedstrijd, namelijk de allereerste bekermatch in de geschiedenis van de club. Voor de wedstrijd zaten Mattis Persoons en Arnold Mulume een schorsingsdag uit. Van de Bornemse nieuwkomers verschenen Jordy Maes, Yannick Lodders, Alec Luyckx en Vinnie Verhoeven aan de aftrap.

De wedstrijd kon voor KSV Bornem niet slechter beginnen, bij de eerste kans voor de bezoekers kopt Vrijens na amper 4 minuten spelen de 0-1 tegen de touwen! De bezoekers toonden zich in het openingskwartier het gevaarlijkst. In minuut 11 wordt de bedrijvige Ozdemir diep gestuurd, maar doelman Maes komt goed uit en kopt de bal weg. Minuten later levert een vrije trap net buiten de 16 geen gevaar op. Voor de eerste echte Bornemse kans moeten de aanwezige supporters ruim een half uur wachten nadat Stef Laurens de bal voor doel gooit en de poging van Luyckx klemvast wordt genomen door de doelman. Enkele minuten later zet Verhoeven  zich door tot de achterlijn en zet de bal voor maar wordt in hoekschop gewerkt voor een aanlopende Luyckx.  Enkele minuten voor rust dé kans op de gelijkmaker nadat Laurens oprukt en de bal na combinatie met Verhoeven terugkrijgt en hem centimeters naast doel tikt. Verder een slaapverwekkende eerste helft, op naar beter werk.

En dat beter werk met meer doelgevaar komt er gelukkig in de tweede helft. Al is het eerste kansje wel voor de bezoekers nadat de Bornemse verdediging naar de verkeerde kant open gaat en de weg voor De Brabander helemaal open ligt, maar Maes pakt klemvast. Dan enkele schuchtere kansjes voor Bornem: interceptie van Kalken gaat bijna in eigen doel, hoekschop die eruit volgt kopt Jente Hermans naar de grond (51’); Laurens zet voor, Ivo Rodrigues kopte enkele meters over doel (53’); gemeten voorzet van Ward Huygens, de kopbal van Verhoeven is net iets te zwak waardoor de doelman hem vanonder de lat kan plukken. Doelman Maes drijft de doorgebroken Ozdemir naar de achterlijn en voorkomt zo doelgevaar van de bezoekers (59’). Bornem besluit om de druk te gaan opvoeren. Verhoeven loopt in op een vrije trap van Axel Hermans en duwt de bal richting doel, met iets meer geloof had dit een doelpunt kunnen zijn (63’). Een 3-tal minuten later trapt een veel in het spel betrokken kapitein Axel Hermans op doel, de keeper gaat goed plat. Opnieuw Axel Hermans met een voorzet, Verhoeven krijgt tot 2 maal toe de kans om te scoren maar het lijkt hem vandaag echt niet te gaan lukken (68’)! Amper 5 minuten later opnieuw Verhoeven die op de doelman afgaat maar de goalie redt prima met de voet, in de rebound zet hij nog voor doel maar de ingevallen nieuwkomer Niels Verheyden (die kan terugblikken op een goede invalbeurt) kan hem niet binnen duwen. Een dikke tien minuten voor tijd ontvangt Verheyden een perfecte lange bal van Jente Hermans, maar hij twijfelt iets te lang en weg kans. Kort erna een bizarre fase wanneer Axel Hermans een vrije trap op de verste paal ziet belanden, in de rebound wordt de bal alsnog in doel gewerkt maar fluit de scheidsrechter het doelpunt af. Er komt een strafschop voor Bornem en rood voor De Munnynck na gevaarlijk spel. Axel Hermans neemt zijn verantwoordelijkheid en trapt de verdiende gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. Zo’n 5 minuten voor tijd ziet Verhoeven nog een schotje gekraakt. En Kalken? Die tonen zich gewoon enorm efficiënt! In de voorlaatste minuut zetten ze een perfecte counter op poten en is het Van Guyse die de bal met een mooie lob in doel verwerkt: 1-2. Bornem probeert nog strafschoppen uit de brand te slepen maar de tijd is te kort: 90’ trap van Huygens op doel, geweldige save van de doelman, in hoekschop die erop volgt kopt Yannick Quintelier naast; 93’ Verheyden zet voor, een 3-tal spelers staan klaar voor doel maar niemand kan de bal binnen duwen.

Ook al is het maar een Bekerwedstrijd en zal KSV Bornem nooit de finale in het Koning Boudewijnstadion halen, uitgeschakeld worden in eigen huis tegen een ploeg die een reeks lager speelt is toch wel een ontgoocheling. Naar het einde van de wedstrijd toe kwamen er wel doelkansen, maar het vizier bij enkele spelers staat duidelijk nog niet op scherp. HO Kalken toonde zich veel efficiënter en mag een ronde verder bekeren. Van onze 15 reeksgenoten gaan er maar liefst 13 door naar de volgende ronde. Enkel Leopolsburg (0-1 verlies tegen 1ste prov. Herkol) en Esperanza Pelt (verlies na strafschoppen tegen Lille) liggen er net als KSV Bornem uit. Opvallend: de 13 reeksgenoten die doorstoten scoorden samen 60 doelpunten en incasseerden er slechts 3! Eendracht Termien en Houtvenne stonden zelfs stevig aan het kanon en vonden elk 10 keer de weg naar doel! Voor KSV Bornem is er dus nog heel veel werk voor de boeg wil het geen mal figuur slaan in de derde Amateurreeks.