KSV BORNEM – KSV TEMSE  2-0

LINKS:
- verslag Bornem – Temse (TV Oost)
- reacties na Bornem - Temse (TV Oost)

Niet ten onrechte spraken wij in onze voorbeschouwing van een ongelijke strijd, tenslotte was deze derby een duel tussen rode lantaarn KSV Bornem en het promotie-ambities hebbende KSV Temse. Onze Wase buren werden vorige week pas in de slotminuut door leider Sparta Petegem bijgebeend (2-2). Maar zoals het cliché zegt: een wedstrijd (en zéker een derby) moet altijd gespeeld worden, en in het geval van Temse betekent dat: bijna winnen van de eerste en verliezen van de laatste. Bij KSVB kwamen er na Nieuwjaar 3 spelers bij die vanaf déze match speelgerechtigd waren: voor doelman Mohammed Alouachi en de van SC Grimbergen teruggekeerde Axel Hermans was er meteen een plaats in de ploeg voorzien. Bij de derde nieuwkomer, de Belgo-Braziliaan Daniel Rodrigo de Oliveira, was er lang twijfel omdat hij pas donderdag van Brazilië terugkeerde en men zich terecht afvroeg of hij wel fit genoeg zou zijn op zondag.

Pas 10 minuten voor de aftrap werd beslist om hem toch op te stellen, wat een wel heel goede ingeving was. Nog binnen de eerste minuut van de partij knalde Rodrigo de Oliveira de bal onhoudbaar in de winkelhaak (1’, 1-0), van een opgemerkte binnenkomer gesproken ! Voor Bornem, dat in de meeste wedstrijden op achterstand kwam, was dit natuurlijk een geweldige opsteker. Qua spelniveau was er in de verdere match nauwelijks verschil te merken tussen beide teams, wat gezien de rangschikking toch enige verbazing mocht wekken. Veel doelgevaar kwam er in de eerste helft niet meer aan te pas: 19’ nog een stiftertje van de Braziliaan gestopt door Stefan Deloose; 31’ een schot van Ken Spies zo’n meter over het doel; en 35’ een schuiver van Glouftsis gestopt door doelman Alouachi.

SV Temse probeerde in het begin van de tweede helft iets te doen aan die 1-0 achterstand, maar keeper Alouachi bleek attent: eerst klemde hij een schot van Niels Martin (53’), en even later pakte hij ook een laag schot van Kil (59’). Voor KSV Bornem zorgde Rodrigo de Oliveira bijna voor een nieuwe stunt, toen hij van op zo’n 30 meter een verre lob waagde die door doelman Deloose in hoekschop werd geduwd (71’). In een over-en-weer gaand slotkwartier dreigde er nog gevaar voor beide doelen: 79’ een geweldige scrimmage voor het Bornemdoel eindigde uiteindelijk zonder schot op doel; 82’ een vlam van Rodrigo de Oliveira vanuit een schuine hoek moest door Deloose in hoekschop gezweefd worden; 84’ en 86’ twee keer stelde Glouftsis zich gevaarlijk aan, maar beide keren pareerde doelman Alouachi zijn schot. In de 89’ kwam Ahrry Sota de moegestreden Oliveira vervangen en seconden later spurtte hij door de Temseverdediging tot keeper Deloose hem afstopte. De scheidsrechter zag er een strafschop in, wat het wellicht niet was. Veel belang had het echter niet meer, want vlak nadat Arne Van den Eynde er van op de stip 2-0 van maakte (90’) werd de wedstrijd afgefloten. Een uitslag waar vooraf noch in Bornem noch in Temse rekening werd mee gehouden ! Een doelpunt in de éérste en één in de laatste minuut, en daartussen 88 minuten goed overeind gebleven.

Al zijn de degradatiezorgen daarmee uiteraard niét van de baan, deze zege tegen de naaste buren deed de Bornemaanhang toch duidelijk heel veel deugd. Daar zal allicht ook het feit dat liefst zes Temsespelers en twee -trainers een Bornemverleden hebben, niet vreemd aan geweest zijn. Door deze onverwachte zege springt KSV Bornem wel terug naar de 14de plaats, want SK Pepingen-Halle verloor en Torhout KM was vrij omdat het eerder die wedstrijd al had gespeeld. Deze overwinning is ook een compensatie voor al die keren dat wij hier schreven dat KSVB veel béter speelde dan zijn puntentotaal laat vermoeden, iets wat na 7 nederlagen op rij bij velen wellicht ongeloofwaardig over kwam. Nu was het eens een match die op een gelijkspel had kunnen eindigen, maar waar Bornem de 3 punten pakte. Hopelijk kan deze winst een ‘boost’ geven aan het vertrouwen en kunnen er nog overwinningen volgen. Kijk naar Crystal Palace in de Premier League, dat begon de competitie met 7 nederlagen op rij ! Ondanks die 0 op 21-start zijn zij intussen al 8 andere ploegen voorbij ! Zo’n vaart zal het hier niet lopen, voor KSV Bornem is het vooral zaak om die 14de (barrage)plaats te pakken en zo de hoop op behoud te bewaren. Afgaande op hun debuut zouden zowel spits Rodrigo de Oliveira als doelman Alouachi aanwinsten kunnen zijn. Maar even opmerkelijk was de prestatie van de Bornemse verdediging met daarin 3 eigen jongeren die vorig seizoen hooguit invallers waren: Thomas Braet, Jente Hermans en Stef Laurens. Goed gestuurd door een sterk spelende Arnold Mulume (ook maar 23) bleven zij uitstekend overeind. Met het oog op de toekomst lijkt die noodzakelijke sanering de club dus ook positief nieuws op te leveren. Opmerkelijk: het was pas de 3de keer dat KSVB ‘de nul’ kon houden, maar die 3 keer werd er ook telkens gewonnen (eerder 0-1 en 1-0 tegen SK Londerzeel en Torhout KM).

DOELPUNTEN: 1’ Rodrigo de Oliveira (1-0); 90’ Van den Eynde (2-0, strafschop)

KSV BORNEM: Alouachi, Braet, Jente Hermans, Mulume, Laurens, Kabera, Quintelier, Telen (59’ Rodrigues), Axel Hermans (71’ Kawaya), Van den Eynde, Rodrigo de Oliveira (89’ Sota)

SV TEMSE: Deloose, Christiaens, Van Hoevelen, Van Kerckhoven, Vermeire, Spies, Martin (80’ Trompet), Kil, Dhaene (59’ Rufai), Kudimbana, Glouftsis

GELE KAARTEN: 46’ Dhaene; 78’ Martin; 78’ Van den Eynde; 90’ Deloose