Toch wel gevleide zege voor bleke leider

Op zich een verdienstelijke uitslag zou je zeggen, in de wetenschap dat het hier een wedstrijd betrof tussen de voorlaatste en de ongeslagen leider (verschil: bijna 30 punten !). Wie de match bijwoonde, moest zich het eerste uur evenwel afvragen wié nu de leider en wie de kandidaat-daler was: er bleek hoegenaamd geen verschil te merken tussen kop en staart ! In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar perfect in evenwicht zonder noemenswaardige doelkansen te creëren. Pas in de 39’ moest Vandenbossche als eerste doelman een bal in hoekschop duwen op een schuiver van Stef Laurens. De 0-0 ruststand was dus een trouwe weergave van het spelbeeld.

Toen bezoeker Weytens 2 minuten na de pauze tegen zijn tweede gele kaart opliep en uitgesloten werd, leek 0-0 geen verrassing meer. Petegem wisselde zelfs zijn spits voor een verdediger en leek tevreden met een gelijkspel, de dichtste achtervolgers Rupel Boom en RC Harelbeke hadden ’s zaterdags toch al verloren… Het zou toch niet zeker, KSV Bornem dat iets zou oogsten tegen de ploeg die een straat voorsprong heeft in de stand ? Helaas neen, want op het uur ging doelman Ruben Coppens onder een verre vrijschop van Joye door, zodat KSVB op ongelukkige wijze op achterstand kwam via een te vermijden doelpunt (60’, 0-1). Dat was natuurlijk een domper voor onze jonge ploeg, die even later nog een paar klappen kreeg. Eerst werd Yannick Quintelier op zijn beurt uitgesloten met 2 maal geel zodat de numerieke meerderheid snel verdween. En in de nasleep daarvan was de organisatie even weg bij een hoge bal en kon Verheuge van kortbij binnenduwen (67’, 0-2). Een onrechtvaardig verdict, maar nog gaf Bornem zich niet gewonnen. In de laatste 20 minuten werd de leider weggedrukt en hadden onze geel-roden nog een vijftal kansen op minstens een ruim verdiende eerredder: 70’ een schot van Laurens op de paal (pech !); 72’ een knal van Hervé Telen net naast; 76’ een vlam van Laurens sterk gered door keeper Vandenbossche; 82’ een schot van Thomas Braet verslaat de doelman, maar verdediger Boone haalt de bal van de doellijn (weer pech !); 88’ een schicht van de ingevallen Rik Verbiest zoeft nipt over. Als staartploeg heb je dan ook nog eens alle pech, terwijl leider Petegem daar letterlijk niets meer tegenover stelde.

Maar ja, een verrassing mocht blijkbaar niet zijn. Het ‘lot’ was dus duidelijk Petegem goed gezind, want dankzij deze gevleide zege tellen ze bovendien al 9 punten voorsprong in de rangschikking. Zo speel je kampioen zeker ? Feit is dat het jonge KSV Bornem (zelfs zonder de gekwetste sterkhouder Lance Kawaya) ondanks de nederlaag zowat zijn beste prestatie van dit seizoen moet geleverd hebben. Het was dan ook balen dat men eens te meer puntenloos achter bleef na een onverdiende nederlaag. Maar deze jonge garde heeft alleszins laten zien dat zij, mits nog wat meer ervaring, in de toekomst béter kan dan 14de eindigen. Daarmee zit het voetbaljaar 2017 er op, en is het nu afwachten wat de terugronde nog brengt in 2018. Voor dit seizoen zal er niet veel méér dan een barrageplaats in zitten. Na het gelijkspel van SK Pepingen-Halle en de nederlaag van Torhout KM staan de drie achtergebleven ploegen nu broederlijk naast elkaar met elk 8 punten. De 13de in de rangschikking, de eerste veilige plaats, heeft al 17 punten of méér dan het dubbele van 8. Neen, dié kloof is echt te groot geworden om nog te dichten in de terugronde.

DOELPUNTEN: 60’ Joye (0-1); 67’ Verheuge (0-2)

KSV BORNEM: Coppens, Braet, Hermans, Mulume, Laurens, Kabera, Quintelier, Telen, Rodrigues (82’ Keita), Van den Eynde, Sota (76’ Verbiest)

Sparta PETEGEM: Vandenbossche, Verheuge, Boone, De Wulf, Gheeraert (84’ Wullaert), Denoulet, Joye, Weytens, De Rock (63’ Luchtens), De Coninck, Vanborm

GELE KAARTEN: 34’ Quintelier; 37’ Weytens; 73’ Joye

RODE KAARTEN: 47’ Weytens (2 x geel); 65’ Quintelier (2 x geel)