REGISTREREN

KSV Bornem degradeert niét (met dank aan E. Aalst)

01-06-2017

Eerste elftal

Toen vorige week FC Luik, in de finale van de eindronde voor een bijkomende stijger, met 0-1 won op Eendracht Aalst dreigde er echt wel degradatie voor KSV Bornem. Het leek wel of het lot zich in dit voorjaar van 2017 helemaal tégen KSVB had gekeerd. Na 18 wedstrijden nog op een mooie 9de plaats in januari en zelfs op 2 matchen van het einde in april nog op een veilige 11de plaats, draaide het competitieslot toch nog in de soep. Een gelijkspel was in de laatste wedstrijd genoeg om 12de te eindigen, maar in blessuretijd werd er door een ongelukkige owngoal nog met 1-0 verloren. SK Sint-Niklaas en KVK Westhoek wonnen toen en duwden Bornem naar de 14de plaats waar ze van gans het seizoen nooit hadden gestaan.

Gevolg was een barragematch om het behoud tegen KVK Tienen waarin de negatieve spiraal zich verderzette: goed begonnen (1-0), dan strafschop tégen, doelpunt afgekeurd, rode kaart en als gevolg daarvan in de slotminuten een paar overbodige doelpunten geslikt. De zwaar overdreven 1-4 nederlaag had tot gevolg dat KSV Bornem de eindronde voor een bijkomende stijger naar 1ste Amateurs moest afwachten. Daarin was het enkel van belang dat het Waalse FC Luik niét de eindwinnaar zou zijn. In de 1/2de finale bleef het lot KSVB echter ongunstig, want (alweer) pas diep in blessuretijd belette Luik met een penalty dat Olsa Brakel hen uitschakelde (en Bornem dan al gered was). Via verlengingen en strafschoppen ging Luik dan naar de finale tegen Eendracht Aalst dat Sp. Hasselt versloeg. In de heenronde van die finale verloor Aalst (nogmaals) in de slotminuten met 0-1. Ook voor KSV Bornem een slechte uitslag want in de terugmatch in Luik moest Aalst met minstens 1-2 winnen om te promoveren (en KSVB te redden). Net toen iedereen de indruk had dat werkelijk alles tégen zat voor Bornem, draaide het in het zicht van de streep toch nog anders uit. Eendracht Aalst kwam in de 2de helft 0-2 voor en deze keer kwam een Luiks doelpunt in de slotminuut te laat.

Promotie voor Aalst en dan toch opnieuw 2de Amateurs voor KSV Bornem, waarvoor hartelijk dank Eendracht en in het bijzonder Cédric Mitu, vorig seizoen nog bij KSVB en in deze eindronde goed voor 3 doelpunten. Daar zal men in Bornem ongetwijfeld tevreden om zijn. En zoals Johan Cruijff zei: elk nadeel heb zn voordeel. Het nadeel is allicht dat die 14de plaats en redding in extremis het verjongde KSV Bornem een lastig volgend seizoen voorspelt. Het voordeel kan zijn dat zoiets tot onderschatting kan leiden en KSVB misschien béter voor de dag zal komen dan velen verwachten.